Friday, November 5, 2010

Hiccups

Dear Diary,

What do you do when your baby hiccups? Ever since I was a child, I’ve been witnessing this one petua being practiced in my family. The tip is to tear a piece of tissue or paper into a very tiny piece, wet it in water and put it on the baby’s forehead. Poof! The hiccup’s gone.

Model memperagakan kertas tisu yg telah dibasahkan di dahi

I don’t know how it works or what is the connection between wet paper and hiccup or what is the explanation behind it but this little petua works every time. Well, at least for me it magically works for my three children. By the way, my mother in law uses a tiny piece of thread instead but the method is the same and it also helps to stop the hiccup.

Sometimes we just have to rely on pesanan orang tua-tua or petua turun temurun no matter how ridiculous it seems to us because they know better but they just don’t know how to explain it scientifically.

ps: A friend from Japan, Fith, left an answer regarding this petua. Here is her explanation.....

"..mmg ada kajian sains yg dah prove-kan petua ni,ianya berkesan sbb baby akan cuba fokus pada benda yg duk atas dahi dia tu n somehow ia membantu dia bernafas dgn baik dan hiccups tu berhenti.sgt menarik bila org2 tua temui cara ni mendahului teknologi sains.so lps ni klau org ketawa atau pertikaikan tindakan tu,kita dah boleh jwb dgn ilmiah,hehe..."

8 notes of inspiration:

zarin said...

hehe i pun buat mcm tu jugak! petua ni menjadi kat baby je kan! kat kita2 ni tk menjadi pulak ek ;-)

ERMAYUM said...

tak tau apa logic but petua ni memang menjadi kan pelik pun ajaib

aS_c0mei said...

hahahha...saya selalu kena gelak klu tolong tepekkan benda tu kat baby kawan2 or sedara...kelakar je...tp mmg it works!selalu jugak saya terfikir,apa la kaitan benda tu ngan urat saraf baby ni...hihihi

Fith said...

baby bila hiccups adalah sgt comel kan,tp kesian tgk.
mmg ada kajian sains yg dah prove-kan petua ni,ianya berkesan sbb baby akan cuba fokus pada benda yg duk atas dahi dia tu n somehow ia membantu dia bernafas dgn baik dan hiccups tu berhenti.sgt menarik bila org2 tua temui cara ni mendahului teknologi sains.so lps ni klau org ketawa atau pertikaikan tindakan tu,kita dah boleh jwb dgn ilmiah,hehe...
dah bulat ye baby,comel!

Mummy Nana said...

Selalu jugak tgk org buat benda nie... mmm... tapi logik jugaklah Fith ckp.. maybe becoz baby tu nak focus apa benda lah ada kat dahi dia sampai lupa psl hiccups tu.. heheh comel jek..

CiKaYu said...

salam ziarah, tak pernah tanya mak apa logiknye, tapi ikut jelah petua org tua-tua.

maya amir said...

samelaa dgn i..heheh.. menjadik plak tu..pandai org2 tua dulu kan:) kalau org beso kene hiccups..gi minum air, insya Allah hilanglaa tu:)

Unaizah said...

Zarin - Tak penah lak try kat orang dewasa. Nanti digelakkan dek orang lak ada tisu terlekat kat dahi.

Ermayum - Buat kita berfikirkan. Tapi Fith dah bagi reason pun....refer to her comments.

As - Akak ingat belah-belah utara je amal petua ni tp rupa-rupanya ramai yg amalkannya.

Fith - Hah ada reason rupanya. Nasib Fith ada jawapan. Lepas ni boleh la explain kat orang. Alhamdulillah, dah makin berat Irfan...last week gi check up dah 4.5kg. Habis lenguh tangan mama dia.

Mummy Nana - Logik la kan....dah dibuktikan katanya. Pandai orang dulu-dulu. By the way, thanks for the package.....

CiKaYu - Terima kasih la sudi singgah kat blog yg tak seberapa ni. Tak rugikan dengar cakap orang tua-tua.

Maya - Terima kasih for dropping a few lines... A'a kalau org besar, minum air. Or ada lagi satu petua - tahan nafas about 15 seconds.