Saturday, November 27, 2010

Tampoi

Dear Diary,

My parents came down to KL a few days after I gave birth to see their new grandchild. As usual they brought along many food. One of the things that they brought was this fruit. Do you know what fruit is this? This is buah tampoi. I have never seen this fruit being sold in KL. I remember eating it once or twice during my childhood.

Buah tampoi has thick orange-light brownish skin and white flesh. The same method to open a mangosteen is applied to this fruit as well in order for us to get to the flesh inside. The taste is sweet + sour… ala masam-masam manis gitu.

I didn’t really enjoy eating the fruit because the flesh is not much. Buah tampoi is seasonal and it has seed. It is not advisable to eat the seed because it will cause constipation. Macam tak puas je makan sebab biji besar isi sikit.

Ages ago, buah tampoi was known as jungle fruit but now it is planted commercially; for example in Sarawak. For more info regarding this fruit, please refer to Wikipedia.

6 notes of inspiration:

Fith said...

macam pernah makan buah ni dulu2.tp taktau namanya apa.tetiba teringat kat buah star,buah rotan,buah jentik dll,semua tu takdak jual dan mungkin susah dah nak cari skrg ni,nostalgia sungguh!parents akak ada kebun ker?seronoknya masih boleh merasa makan buah2 hutan ni...

maya amir said...

i dok tampoi..tapi tak penah jumpe buah neh.. bagus gak u letak gambar buah ni kat sini:)

aS_c0mei said...

omaigoddddddddd!suka giler buah ni dulu2.masa kecik2 laaa!but seriously dah lupa apa nama buah ni dalam bahasa kelate.hihihi...

sedap nye kakkk!nakkk!!nasib baik la tak pregnant & tak mengidam.kalauuu mengidam kat qatar ni,taktau la apa jadikkkk.hihihi

Unaizah said...

Fith - Akak pun nostalgia hihihi. Buah star boleh dapat lagi sekarang ni sekali-sekala. Yg lagi dua tu memang susah nak jumpa dah. Anak cucu kita nanti tah dah tak kenal buah-buah ni. Diorang lebih kenal epal, anggur and ceri. Parents akak takde kebun la. Bapa akak beli kat R&R mana tah on the way nak mai KL. Dia memang suka beli buah-buah yg jarang nak dapat so anak cucu boleh kenal and rasa.

Maya - Buah ni bermusim, susah gak la nak jumpa. Bandar Tampoi tu diambil nama sempena buah ni la. Ikut one of the articles yg i baca, dulu banyak pokok tampoi ditanam kat situ tp dah ditebang to make way for development.

As - Nasib baik tak mengidam hahaha. Takpe... if pregnant and mengidam nak makan, akak courier le sikit ke Doha.

ERMAYUM said...

rasanya macam pernah rasa but maybe call nama lain but cam duku langsat ja eheh

Unaizah said...

Ermayum - Isi dlm je nampak mcm duku langsat tp luar tak sama.