Friday, November 12, 2010

How to Look After a Baby

Dear Diary,
Let Miss Zarra show us how to look after a baby…..
Testing je

Dodoikan baby
Breastfeeding
Sapu minyak yuyi sebelum pakai lampin

It is another story when it comes to her little brother. Lately, her jealousy is becoming more apparent. If Baby Irfan is sleeping soundly (what else baby does right), she’ll shake him or purposely talk very loud to wake the baby up. If she’s holding something for example teddy bear or toys, she’ll go near the baby and hit him. One more thing that she really likes to do is poke his brother’s eyes. Again and again, I tell her that all she’s doing to the baby are not good and she should pity and love her little brother. Also, I need to remind her that both Abah and Mama still love her. If only everything stuck in her head….hopefully as time goes by, she’ll come to terms of having a little brother.

9 notes of inspiration:

Fith said...

Ya Allah comel sungguh,tak mcm budak umur 2tahun pun,macam dah 4tahun gitu.pandai pulak tu tiru apa mama buat utk baby,budak2 ni mmg memerhati je apa kita buat kan,plg tak tahan siap bf-ing lagi tu,sooo cute lah!
part jeles tu semua mak bapak mesti risau benda yg sama kan,penerimaan anak2 lain terhadap adik diorg.insyaAllah lama2 nanti dia ok laa tu,nanti adik dah pandai main2 mesti dia makin suka insyaAllah...

Rina NAR said...

dear, it's normal part of life. i've gone thru that a lot. Just be extra patient n alert. All the best. Anyway, ur girl cute sgt la )

aS_c0mei said...

hihi....siap breastfeed tu.ada susu dah ke nenen zarra.kekekeke...

mesti akak kena selalu awasi zarra kan,kang tak pasal2 dia pukul adik dia.hehehe

Unaizah said...

Fith - Zarra is big for her age. Orang yg tak kenal dia selalu ingat dia dah 4 5 tahun. Akak kesiankan both Zarra and baby... Zarra sebab dia macam rasa threaten dgn kehadiran adik. Baby sebab kena buli.

Rina NAR - Thanks for singgah kat blog i yg tak seberapa ni. Memang kena alert selalu...especially if Zarra senyap je, ada la keje dia dok buat tu. Cute ke dia hihihi...dia memang perasan siap marah lagi if cakap dia tak cantik.

As - Dah memang kena beberapa das dah si adik tu. Sekarang ni sibuk nak angkat dukung baby pulak. Macam-macam anak dara akak sorang tu.

Rina NAR said...

i came across ur blog from my friends blog list. suka baca ur story. kip on writing ya...

haah cute mcm mama dia ;P

ERMAYUM said...

zarra dear ada ke kopek nak breastfeed doll tu -
unai u ketuk tak tangan dia cungkil mata wei tak leh tinggal baby sorang2 tu bahaya :)

Unaizah said...

Rina NAR - (dgn tersipu-sipu malu) Kembang jap ye sebab ada gak orang yg suka baca my blog. Insya Allah akan diteruskan selagi terdaya tp i tak update daily. In future tak tahulah macam mana. Awwhh, kena bagitau hubby ni hahaha mama zarra cute.

Ermayum - Memang tak leh tinggal baby sorang. Nanti sampai la kakak nak tolong 'jaga'...

Mummy Nana said...

Sama mcm anak I yg 2nd tu lepas baby lahir... bukan saja poke the baby eyes.. siap amik card board tutup muka adik dia lagi... errrr.. mmg bahaya lah kalau tinggalkan baby sorg2...

Unaizah said...

Mummy Nana - Tah apa la yg inside their heads kan. Kadang-kadang tu diorang berniat baik tp cara tu tak kena and they didn't even realize apa yg diorang buat tu membahayakan baby.