Monday, April 25, 2011

Sambal Belacan

Dear Diary,

My mother's sambal belacan...

Before & After

8 notes of inspiration:

Unknown said...

excuse me, saya yg tumbuk tau~
ok bye =P

zarin said...

baru je habis bersahur n tengok ni terus kecur ayaq liuq hahaha :D

aS_c0mei said...

akakkkk...camane nak buat sambal belacan tu.saya tak pandaiiii..bg resepi plis...plissssss.....:)

maya amir said...

kalau ade sayur bening & ikan goreng..tambah lak dgn sambal belacan mcm ni, ade timun..perghh dah cukup buat i:)

Unknown said...

setuju dengan maya amir!

Unaizah said...

Kian - Hang yg tumbuk ka? Tp tangan yg prepare all the ingredients and letak dlm lesung sapa? Tangan Mama kan hihihi....

Zarin - Tahan ayaq liuq tu jgn bagi meleleh hihi. Takpa nanti bukak posa, jgn lupa buat sambal belacan tau.

As - Selalu makan budu ye. Senang je dik oi! Tumbuk cili merah, cili padi, belacan, garam and gula. Tp jgn lumat sgt, agak-agak la texture sambal. Then perah asam limau and masukkan sikit air asam jawa. Ni cara mak akak. If akak buat sambal style kelate...lain lak caranya.

Maya - Aduh u,...terus lapar terbayang. Tambah kalau nasi tengah panas....tak sedar makan bertambah-tambah.

Ermayum said...

ngilu tgk sambal belacan :)

awat tak cite masuk spital tuhari heheh

Unaizah said...

Ermayum - Ngilu?! Mention sikit cukup le pasal admitted tu hihi..