Friday, January 7, 2011

Irfan's Aqiqah and Cukur Rambut

Dear Diary,

Since we balik kampung for raya haji, we took the opportunity to perform Irfan’s aqiqah and cukur rambut. Also, since it is school holidays, most of our relatives could attend this ceremony.

On the second raya, Hubby and my father went to the mosque very early in the morning to witness the korban. They came back around noon. As soon as they came back, we started preparing the meat for that night’s event which was birthdays of four people including Imran (another entry will be posted soon about this).


The cukur rambut ceremony was done in the morning by Mak Lang, a midwife. Irfan was very quiet and obedient when his head was being shaved. Dah botak anak Mama…
My mother ordered some pulut kuning and gulai ayam for lunch while my sister in law cooked laksa siam and kerabu kaki ayam. Delicious!

7 notes of inspiration:

Rina NAR said...

he's such a good boy...bagusnya x nangis or not even cranky...bertuah mama nya :)

ICA said...

Unai, woooo the food looks delicious...yummy. Hungry pulak lepas tengok ni. Btw, good for you sebab dah buat aqiqah semua. Selesai dah satu tanggungjawab kan.

Fith said...

comelnya irfan,dah botak,boolat kepala,mata pun bulat sungguh,cute!
seronoknya suasana kenduri kampung,fith ni dah lama tak merasa makan kenduri kampung,rindu nak balik kedah...

zarin said...

ingat lagi masa hasya cukur rambut...takut i masa memula tengok her head
tk pernah mkn laksa siam n memang tk pernah mkn kerabu kaki ayam...hihi i tk mkn kaki ayam

Unaizah said...

Rina - Alhamdulillah...hopefully forever la dia good boy..amin.

Ica - Pregnant lady memang selalu nak mengunyah je. Unai suka settle siap-siap, dah tak yah fikir lepas tu. All my three kids punye aqiqah kami buat time diorang still baby lagi.

Fith - Mata bulat ikut bapa dia hihihi. Kenduri kampung memang best. Sabar ye dik. Nanti ada rezeki Fith balik cuti boleh buat kenduri.

Zarin - My SIL orang thailand, so dia masak thai food memang best. Ori!!! Laksa siam ni kuahnya guna isi ikan gak tp letak santan. Laksanya pulak halus-halus macam bihun tp teksturnya macam laksa biasa tu. Sedap!!! Tak makan kaki ayam so how to know the taste. Dah penah try and tak suka or tak penah try langsung? Unai ni jenis semua benda makan and tak takut mencuba.

Ermayum said...

eee budak ni dah tembum lah heehh
eda suka masak suuhin tu bukan makanan jawa ke tu heheh

Unaizah said...

Ermayum - Hihihi,...baby irfan ni tak chubby cam kakak dia. Badan biasa je tp dia tinggi and tulang kuat. Asyik nak berdiri je. Laksa siam tu bukan guna su'un la dear. Nampak cam su'un kan tp bukan.