Thursday, January 20, 2011

Sawah Bendang

Dear Diary,

Kedah is known as Negeri Jelapang Padi or The Rice Bowl of Malaysia. Sawah bendang or paddy field can still be seen everywhere though its range is lesser now compared to a few decades ago. Upon arriving in Kedah, you’ll be greeted with scenery of paddy fields as far as your eyes can see. No matter which route you use to get to Kedah, you can feast your eyes with the vibrant colors of the paddy fields at some point of your journey. The colors of the bendang change from shades of green to yellow depending on which stage of the paddy cultivation.

I took the opportunity to show my children what bendang is when I went home at the end of last year. At the same time explaining to them where rice comes from. After the visit whenever we passed by paddy field, Imran would say, “Mama, Mama, banyaknya pokok nasi.”


For me, the view of sawah bendang is very calming. Bendang used to be a place for me to study or read, a place for me to sooth my stress whenever I was sad or angry, a place for me to daydream and a place for me to be near to nature.

9 notes of inspiration:

zarin said...

i pun suka sawah bendang. dulu masa kecik2 ingat lg slalu pi dok kat pangkin tepi rumah nenek sedara..rumah betul2 sebelah sawah bendang...paling suka masa ada mesin ketam padi datang potong pokok padi kot waktu malam and masa tu pulak bulan bersinar terang..adusss cantik nyaaaa...

aS_c0mei said...

saya sgt suka sawah padi!!dulu sambung blaja kat uirm arau kejap.sukaaaa sgt outing ke kangar sebab akan lalu sawah2 padi.sampai sekarang saya masih terbayang suasana tu...

kalau saya kat kelate,ladang getah plak sbb kawasan bukit.ekkekeke.masa kecik selalu ikut nenek kutip getah & main2 ngan getah.seronokkkk nyaaa!

budak2 zaman sekarang main facebook,twitter,blog,ps3 and etc!sungguh berbeza ngan zaman kita dulu kan....bagus la akak tunjuk bendang2 ni semua.at least diorg kenal bendang tu apa.ekekkeke...

comellll la imran,pokok nasi ek.klu camtu,g kutip je la nasi kat pokok.muakakakkakakakaaa...

Unaizah said...

Zarin - Cantikkan pemandangan sawah. I paling suka time biji padi baru nak keluar tu...hijau je.

As - Hahaha,...jenuh nak explain kat imran. Budak-budak zaman kita dulu main comot berpeluh di tanah. Zaman sekarang ni budak-budak kurang interaction dgn orang, dok ngadap game and komputer.

maya amir said...

i loikeee the entry..dear diary..hehe comel sungguh:) and i bet my hsbnd kalau nmpk sawah bendang ni, die akan tak naik darat.. doklaa berkubang kat situ amek gmbr kot..heheheh

Ida said...

Entry ni membuatkan Chichiq rasa rindu dengan suasana ketika zaman persekolahan kita dulu..byk sangat kenangan..

Dan memang betul pun.. kalau Unaizah tengah serabut or susah hati, sawah bendang kat hujung Lorong Bayu tu lah tempat yg dituju.. tak tahu lah dah berapa banyak petak sawah Unaizah penuhkan dengan air mata tu.. hihiii

Unaizah said...

Maya - Takpe la dia berkubang sebab amik gambar or tangkap ikan. Jgn dia dok berkubang, main lumpur or lintah pacat je. Tak ke haru...

Chichiq - Hahahaha, tu yang padi kat situ semua gemuk-gemuk sebab extra mineral. Memang nostalgia sangat....

Ermayum said...

beautiful

Unaizah said...

Ermayum - Memang cantik. Ni pun sikit je snap gambar. If it is in front of your eyes, laaagi nampak cantik. Dgn warnanya, dgn udaranya etc...

Zakian Sulhi said...

“For me, the view of sawah bendang is very calming. Bendang used to be a place for me to study or read, a place for me to sooth my stress whenever I was sad or angry, a place for me to daydream and a place for me to be near to nature.” --------- very true!! =)

kalau rajen tgk la ni

http://naikaz.tumblr.com/post/2996545159/for-me-the-view-of-sawah-bendang-is-very-calming